Jongste jeugd

Junioren

Senioren

Caroussel D1kampioen_1920.jpg Caroussel_2_jeugd.jpg Kampioen_H1_1920.jpg Reserve_Heren1_4_header_1920_hoogte.jpg Reserve_Jeugd_2022_1920.jpg veldzijde (klein).jpg voorzijde (klein).jpg

Arbitrage Spelregels

Spelregels


Vanaf 1 augustus 2015 worden in Nederland de volgende spelregelwijzigingen ingevoerd.

1. Veldspelers zijn verplicht mondbescherming ('bitje') te dragen gedurende de wedstrijd. Dit geldt voor alle categorieën spelers/speelsters (junioren/senioren/veteranen) tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden.

Spelers kunnen uitsluitend om medische redenen ontheffing aanvragen bij de KNHB. Zij dienen op verzoek van de scheidsrechters de schriftelijke ontheffing van de KNHB te tonen.Meer informatie over deze dispensatieregeling vind je hier.


2. De huidige lange corner wordt vervangen door een spelhervatting voor de aanvallende partij op de 23-meterlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied, waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.


3. Een aanvallende vrije slag binnen vijf meter van de cirkelrand wordt genomen op de plek van overtreding. De bal wordt niet meer teruggelegd tot een plek vijf meter buiten de cirkel. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.


4. Een groene kaart betekent naast een waarschuwing ook een tijdstraf van twee minuten. De scheidsrechters timen de straftijd.


5. Voor wedstrijden IN DE SENIORENCOMPETITIE geldt dat spelers op een gecontroleerde manier de bal op elke plaats in het veld mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte, inclusief boven schouderhoogte, mits dit niet gevaarlijk is of leidt tot gevaarlijk spel.


6. Voor wedstrijden IN DE JUNIORENCOMPETITIE geldt dat spelers de bal NIET boven schouderhoogte mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen of spelen. Uitsluitend een (doel)verdediger mag een schot op doel boven de schouder met zijn stick stoppen of laten afkaatsen.

In Nederland blijft een wedstrijd uit twee helften van 35 minuten bestaan en zal de tijd bij strafcorners en doelpunten niet 40 seconden worden stilgezet.

In de briefings voor club- en bondsscheidsrechters die in augustus verschijnen zal uitgebreid aandacht worden besteed aan deze nieuwe regels.



 

Uitgebreide informatie omtrent de spelregels kan je hier op de KNHB site vinden.




BELANGRIJKSTE REGELS VOOR ZAALHOCKEY 


  • Niet hoog. De bal moet over de grond worden gespeeld. De bal mag onopzetttelijk max. 10 cm van de grond komen tenzij de tegenstander daardoor hinder ondervindt. Alleen binnen de cirkel mag de bal hoog op de goal worden gepusht, mits niet gevaarlijk.


  • Nooit slaan. De bal mag alleen worden gepusht. Ook strafcorners mogen alleen worden gepusht.


  • NIEUW. Niet opsluiten. Een speler die in balbezit is mag niet opgesloten worden in de hoek van het veld of aan de balk door tegenstanders met hun stick plat op de grond. Tegenstanders moeten een opening laten waar de bal doorheen kan worden gespeeld.


  • Niet klemmen. Je mag de bal niet tegen de balk klemmen met je stick


  • Niet "door het blok” heen spelen. De bal bewust hard in de stick van een laag verdedigende tegenstander spelen mag niet, zeker niet wanneer diens lichaam achter de stick zit (dit heet "door het blok spelen”) en/of wanneer dit uit een blinde draai (pirouette) gebeurt.


  • Niet "over het blok” heen spelen. Ook al zou de bal minder dan 10 cm van de grond blijven, dit zou een opzettelijke handeling zijn om de bal boven de grond te spelen en dat mag niet.


  • Geen lange corner. Als de bal via een verdediger onopzettelijk over de achterlijn gaat: uitpush verdedigers.

 

Daarnaast geldt, NIEUW dit seizoen

 

  • Zaalhockey wordt vanaf dit seizoen zowel bij de junioren als bij de senioren weer zes tegen zes. Dit betekent maximaal zes spelers in het veld, waaronder een doelverdediger.
  • Ook in de zaal is dragen van mondbescherming (bitje) voor veldspelers binnen het veld verplicht.
  • Een groene kaart betekent, net als op het veld, naast een waarschuwing een tijdstraf. De tijdstraf voor een groene kaart is in de zaal 1 minuut.
  • Een vrije push dichtbij de cirkelrand wordt niet meer teruggelegd tot drie meter buiten de cirkel, maar genomen op de plaats van de overtreding. Voordat de bal echter de cirkel in gespeeld mag worden moet deze:
  • drie meter hebben gerold, of
  • geraakt zijn door een tegenstanderof
  • eerst de balk hebben geraakt.
  • Alle andere spelers dan degene die de vrije bal op de aanvallende helft gaat nemen, moeten op minimaal drie meter afstand gaan staan. Bij vrije ballen vlakbij de cirkelrand geldt dat verdedigers die in de cirkel staan binnen de drie meter afstand mogen blijven staan, maar mogen totdat de bal reglementair door een tegenstander is geraakt of de bal drie meter heeft afgelegd of de balk is geraakt niet buiten de cirkel komen. Het begeleiden van de aanvaller van binnen de cirkel is toegestaan, zolang ze niet de bal spelen of een poging doen de bal te gaan spelen.

 

Voor een volledig overzicht, zie

http://www.knhb.nl/scheidsrechters/alles+over+de+spelregels/DU23534_Briefings.aspx

 

http://www.knhb.nl/scheidsrechters/alles+over+de+spelregels/DU23533_Spelreglementen.aspx